Punt voor Excelsior na voetbalgevecht met AZ

2 november 2014

Een geweldig voetbalgevecht in Alkmaar heeft Excelsior opnieuw een punt opgeleverd. Na negentig minuten stond er 3-3 op het scorebord en dat was met name voor Excelsior verdiend. Wellicht had er zelfs meer ingezeten voor de sterk spelende Kralingers.

Met de vaste opstelling van de laatste weken – inclusief Bas Kuipers, Luigi Bruins en Tom van Weert die terugkeerden in de basis – begon Excelsior aan de uitwedstrijd tegen AZ. Toni Varela verving de zieke Rick Kruijs op het middenveld.
Het goede gevoel dat de Kralingers hebben, leidde al na tien minuten tot een treffer. Jordan Botaka kwam op via de zijkant, zette voor en Adil Auassar stond klaar om de 0-1 te maken. Meteen erna was Botaka zelf dicht bij de 0-2, maar nu stond doelman Esteban van AZ in de weg.
De thuisploeg had in de eerste helft het meeste balbezit en kregen ook mogelijkheden. Namens Excelsior was Tom van Weert bijna trefzeker, maar opnieuw stond Esteban in de weg. Bij Excelsior verrichtte Gino Coutinho ook een paar prima reddingen.
Na een half uur tekende Nemanja Gudelj met een schitterend afstandsschot voor de gelijkmaker. Nog voor rust was het 1-2 door een treffer van Khalid Karami. Hij kwam op richting doel, zag niemand aan wie hij de bal kon afgeven en besloot toen maar zelf te schieten. Een prachtig doelpunt van de verdediger van Excelsior.
Na rust stond Excelsior als eerste weer op het veld en de Kralingers lieten zien waarom. De spelers hadden er zin in. In deze fase speelde Excelsior geweldig en kreeg ook enkele mogelijkheden. De grootste kans was voor Tom van Weert, die de onderkant van de lat raakte. Voor AZ was Johansson dichtbij een treffer, maar hij wist de bal naast het doel te krijgen.
De gelijkmaker van AZ zo’n twintig minuten voor tijd was nauwelijks verdiend te noemen. De 2-2 was een ongelukkig eigen doelpunt van Kevin van Diermen. In de 73e minuut zette Muamer Tankovic AZ zelfs op voorsprong. Het leek erop dat Excelsior ondanks een prima wedstrijd met lege handen naar huis zou gaan
Dijkhuizen wisselde aanvallend door achtereenvolgens Kevin Vermeulen, Ninos Gouriye en Carlo de Reuver in het veld te brengen. Die laatste was amper binnen de lijnen toen hij de 3-3 maakte. Esteban ging in de fout bij een schot van Vermeulen en De Reuver scoorde zijn eerste treffer in de Eredivisie.
In de slotfase gingen beide teams op zoek naar de winnende treffer, maar toen scheidsrechter Kamphuis voor de laatste maal floot was het 3-3. ,,Een heerlijke wedstrijd waarbij we hebben laten zien dat we goed kunnen voetballen’’, zei Marinus Dijkhuizen na afloop over de 3-3. ,,We houden het goede gevoel vast.’’
De maker van de 3-3, Carlo de Reuver, liep met een grote glimlach rond. Na zijn eerste treffer voor het eerste team op donderdag tegen WKE maakte hij deze middag ook zijn eerste eredivisietreffer: ,,Heerlijk, ik heb deze schoenen één dag, maar ze zijn nu al rijp om in te lijsten. Dat we een punt meenemen is heerlijk, maar er had wellicht zelfs meer ingezeten.’’

10. Auassar 0-1
33. Gudelj 1-1
40. Karami 1-2
68. Van Diermen 2-2 (eigen doel)
73. Tankovic 3-2
84. De Reuver 3-3

Scheidsrechter: Kamphuis
Gele kaarten: Johansson (AZ), Kuipers, Fischer, Vermeulen, Bruins (Excelsior)

Opstelling Excelsior: Gino Coutinho; Khalid Karami, Sander Fischer, Kevin van Diermen (84. Carlo de Reuver), Bas Kuipers; Luigi Bruins, Toni Varela (79. Ninos Gouriye), Jeff Stans (73. Kevin Vermeulen), Adil Auassar; Jordan Botaka, Tom van Weert.