Blessuretijd wordt Excelsior opnieuw fataal

25 april 2015

Weer werd de blessuretijd Excelsior fataal. Jurgen Locadia zorgde er in de 91e minuut voor dat PSV alsnog als winnaar van het veld ging. Daar had het in de 90 minuten daarvoor niet naar uitgezien, want de kersverse landskampioen had het feest duidelijk nog in de benen en het hoofd zitten. Excelsior wist uiteindelijk echter niet te profiteren.

Niet voor niets kookte Jeff Stans na afloop van woede. ,,PSV speelde op halve kracht en daar hadden wij van moeten profiteren. Dat we dat niet doen is ongelooflijk. Dit mag gewoon niet gebeuren, daar word ik inderdaad moedeloos van.’’ Marinus Dijkhuizen noemde het weggeven van de voorsprong en daarna het gelijke spel ‘amateuristisch’. ,,Wat ik na de 2-3 dacht? Dat ga ik hier maar niet herhalen.’’
Er leek allemaal niet zo veel aan de hand voor Excelsior. Halverwege stond het 0-0 in Stadion Woudestein. De landskampioen, die voor de wedstrijd bloemen had ontvangen van de Excelsior-spelers, speelde duidelijk niet voluit. Ook wisten de Kralingers halverwege dat concurrenten NAC Breda en Go Ahead Eagles hun wedstrijden hadden verloren.
Toen Excelsior in de 52e minuut ook nog op voorsprong kwam, leek niets een prachtig weekend nog in de weg te staan. Het was Sander Fischer die een cornerbal binnen werkte, al werd het laatste tikje gegeven door Luuk de Jong. Na de gelijkmaker van Georginio Wijnaldum, zette Jeff Stans Excelsior in de 72e minuut opnieuw op voorsprong.
Een schot van Bas Kuipers kwam tegen de hand van Nicolas Isimat. Scheidsrechter Nijhuis legde de bal op de stip en toonde de PSV’er zijn tweede gele kaart. Nadat de penalty was benut, leek het voor Excelsior helemaal goed te komen tegen de tien van PSV. Helaas werd een kwartier voor tijd een overtreding gemaakt, die een vrije trap opleverde voor PSV op een gevaarlijke plek. Een klusje dat je Memphis Depay wel kunt toevertrouwen, zo bleek. Hij schoot de 2-2 binnen.
Ook dit gelijke spel was voor Excelsior prima geweest, maar de dying seconds werden de Kralingers niet voor het eerst dit seizoen fataal. Invaller Jurgen Locadia dompelde het uitverkochte Stadion Woudestein in rouw. ,,De overwinning lag voor het oprapen, maar dat hebben wij niet gedaan. Hier gaan we morgen eens goed over napraten, want dit kan echt niet. Vorige week was het pech, maar dit…’’, verzuchtte Jeff Stans.
,,We waren zo dichtbij het punt dat we veilig waren en een feest konden gaan bouwen’’, verzuchtte Dijkhuizen. ,,PSV zette niet meer aan, was niet meer dreigend of gevaarlijk. Misschien zat het wel in ons achterhoofd: het zal toch niet weer gebeuren… Dit is een mentale dreun, heel pijnlijk. We staan er echter nog steeds goed voor en ik ben ervan overtuigd dat we het uiteindelijk gaan redden.’’