Teleurstellende 0-0 van Excelsior tegen NAC Breda

31 januari 2015

Nadat scheidsrechter Danny Makkelie na 90 minuten voor het einde van de wedstrijd had gefloten, stond er nog steeds 0-0 op het scorebord van Stadion Woudestein. Het was Excelsior niet gelukt door de stugge verdediging van NAC Breda te breken, tot teleurstelling van de Kralingers en Marinus Dijkhuizen.

,,Een teleurstellende wedstrijd met een teleurstellende uitslag’’, concludeerde Dijkhuizen daarom tijdens de persconferentie. ,,NAC Breda kwam hier niet om te voetballen en dat had ik gezien hun positie ook niet verwacht.’’ Zijn collega Robert Maaskant deed geen moeite om dit te ontkennen. ,,Leuk voetbal is niet aan de orde’’, gaf hij toe. ,,Wij doen het zoals we het moeten doen. Puntje voor puntje.’’
Wat dat betreft had Maaskant geleerd van de 6-0 nederlaag van NAC Breda in december. Bij dat bekerduel was hij weliswaar nog geen trainer in Breda, maar zo’n uitslag wilde hij niet nogmaals laten gebeuren. ,,Het zegt ook wel iets over ons dat een ploeg als NAC Breda hier komt voor een punt, dat is een compliment voor ons. Maar het is wel heel lastig voetballen tegen zo’n tegenstander.’’
Dat bleek al voor rust. Zonder dat er veel grote kansen waren, was Excelsior wel het meest dreigend van de twee. NAC Breda beperkte zich tot tegenhouden en gokte op een uitval via Guyon Fernandez. Na rust hetzelfde beeld. Excelsior bleef op zoek naar een doorgang in de Brabantse muur, maar wist die maar mondjesmaat te vinden.
Uit een corner was Excelsior bijna trefzeker, maar in de kluts ging de bal er uiteindelijk niet in. Ook Tom van Weert was dicht bij zijn zevende eredivisietreffer, maar hij stuitte tot twee keer toe op Jelle ten Rouwelaar. Excelsior dacht na een ruim uur spelen recht te hebben op een strafschop na een overtreding op Van Weert, maar scheidsrechter Makkelie zag dat anders. Sander Fischer schoot ook nog tegen de vuisten van Ten Rouwelaar, waardoor het duel eindigde zoals het begon in 0-0.
,,Wij waren de betere ploeg, al speelden wij niet heel erg goed’’, vond Dijkhuizen. ,,In de eindfase konden wij het verschil niet maken. Kansen creëren en die afmaken is het moeilijkste wat er is. We hebben er alles aan gedaan om deze wedstrijd te winnen, maar het geluk en de kwaliteit ontbraken helaas.’’