Excelsior zonder Jordan Botaka tegen Ajax

19 december 2014

Jordan Botaka mist zondag de wedstrijd tegen Ajax. De aanvaller viel gisteren geblesseerd uit tijdens het bekerduel tegen NAC Breda en de hamstringblessure zal hem ook zondag aan de kant houden. Verder mist Excelsior Kevin van Dieren en Khalid Karami.
Na de 6-0 bekerwinst op NAC Breda is het vertrouwen groot bij Excelsior, maar in Amsterdam zal men uit zijn op revanche na de ruime bekernederlaag in eigen stadion tegen Vitesse (0-4). ,,Een mooie wedstrijd om het jaar 2014 mee te eindigen’’, zegt Marinus Dijkhuizen over het duel van zondag (aanvang 14.30 uur). ,,Ajax is natuurlijk een sterke tegenstander, maar het is geen ploeg die zomaar over elke tegenstander heen loopt.’’
Of de resultaten in het bekertoernooi van invloed zijn op het duel van zondag durft Dijkhuizen niet te zeggen: ,,Dat zijn moeilijke dingen. Zij zullen niet denken: dat doen we wel even, maar voor Ajax is dit wel een van de mindere uitwedstrijden. Op kunstgras, dat zullen ze ook niet leuk vinden. Bij ons is aan vertrouwen geen gebrek, die overwinning van gisteren geeft een goed gevoel. Wij willen in elk geval lang in de wedstrijd blijven en niet, zoals tegen Feyenoord, al vroeg in de wedstrijd kansloos zijn. Hopelijk kunnen we 2014 op een mooie manier afsluiten.’’

Statistieken:
Excelsior en Ajax kwamen donderdag beiden uit in de achtste finale van de KNVB Beker. Excelsior won met 6-0 van NAC Breda, terwijl Ajax op eigen veld werd uitgeschakeld door Vitesse (0-4). Ajax is, met vier punten achterstand op winterkampioen PSV, volop in de strijd voor de vijfde landstitel op rij. Excelsior staat met een dertiende plaats nog altijd boven de gevarenzone. De voorsprong op nummer zestien ADO Den Haag bedraagt twee punten, nummer laatst FC Dordrecht heeft elf punten minder.
Excelsior ontvangt Ajax voor de achttiende keer in Stadion Woudestein. Ajax keerde twaalf keer met een overwinning terug naar Amsterdam. Excelsior won één keer: op 23 december 2007 werd het 2-1. Mitchell Piqué zette Excelsior al binnen de minuut op voorsprong, waarna Geert den Ouden kort na rust de marge verdubbelde. Ajax kwam niet verder dan een aansluitingstreffer van Hedwiges Maduro.
Vier keer eindigde het treffen onbeslist, waaronder op 24 oktober 2010. Na een rode kaart van Vurnon Anita kwam Excelsior via Daan Bovenberg en Kevin Wattamaleo voor rust op een 2-0 voorsprong, maar zag het Ajax in de tweede helft op gelijke hoogte komen. Mounir El Hamdaoui scoorde binnen de minuut na rust, Jan Vertonghen maakte één minuut voor tijd 2-2.