Excelsior verliest met 1-0 van FC Dordrecht

24 januari 2015

Na de 0-3 bij Heracles Almelo leek er voldoende vertrouwen om ook van rode lantaarndrager FC Dordrecht te winnen. Aan de Dordtse Krommedijk pakte het anders uit. Excelsior verloor met 1-0 en FC Dordrecht won zodoende voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd.

In het sfeervolle stadion – met ruim 225 supporters van Excelsior in de uitvak – ging de wedstrijd aanvankelijk gelijk op. Veel doelpogingen leverde de Rijnmondderby niet op, al was Tom van Weert na 7 minuten wel op weg naar het vijandelijke doel, maar daar stuitte hij op doelman Filip Kurto.
Na een kwartier spelen was ook Rick Kruijs gevaarlijk. Uit een corner van Luigi Bruins kopte hij de bal maar net naast het doel. De grootste kans voor de thuisploeg was op slag van rust voor Mart Lieder, maar zijn kopbal ging ook naast het doel. De logische ruststand was daarom 0-0.
,,We hadden moeite met de druk die Dordrecht zette als wij de bal hadden”, zei Marinus Dijkhuizen later tijdens de persconferentie over de eerste helft. ,,Zij hadden ook meer de bal en wij waren slordig en leden veel balverlies.”
Meteen na rust raakte Daryl van Mieghem de bal helaas niet goed, waardoor een kans verloren ging. Even daarna schoot hij over het doel. Een half uur voor tijd was ook Tom van Weert dicht bij een treffer, maar uit de draai ging ook zijn schot naast het doel.
,,We kregen steeds meer controle en balbezit en hoopten door aanvallend te wisselen een doelpunt te maken”, zei Dijkhuizen. ,,Juist op dat moment viel de treffer van FC Dordrecht.” Het was Mart Lieder die Sander Fischer en Jurgen Mattheij het nakijken gaf en de bal langs Gino Coutinho in het doel schoot.
In het restant van de wedstrijd – met Jordan Botaka, Ninos Gouriye en Carlo de Reuver als invallers – probeerde Excelsior de gelijkmaker te forceren, maar ondanks enkele mogelijkheden lukte dat niet. De Dordtse overwinning werd na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Blom uitbundig gevierd aan de Krommedijk en voor Excelsior wacht – na het bekerduel woensdag tegen Roda JC – volgende week alweer de volgende concurrent: NAC Breda.