Excelsior klimt na ruime zege naar de vijfde plaats

15 februari 2014

Excelsior heeft goede zaken gedaan in de Jupiler League. Dankzij de ruime 5-2 overwinning op FC Eindhoven staan de Kralingers nu op de vijfde plaats. Lars Veldwijk was opnieuw belangrijk voor Excelsior. Hij maakte drie van de vijf doelpunten in deze thuiswedstrijd, de andere twee werden gemaakt door Jordan Botaka.

Na een beginfase die redelijk gelijk opging, kantelde de wedstrijd na dertien minuten spelen in het voordeel van Excelsior. Een verkeerde inworp van FC Eindhoven belandde in de voeten van Lars Veldwijk. Die hoefde het aangeboden cadeautje alleen nog maar uit te pakken om Excelsior op een 1-0 voorsprong te zetten.
In de fase die volgende toonde Excelsior zich effectief. Tien minuten na de openingstreffer schoot Veldwijk naast het doel, waar Jordan Botaka klaarstond om de bal alsnog langs de doelman van FC Eindhoven te schieten. Vier minuten later was Veldwijk zelf weer trefzeker en stond Excelsior op een comfortabele 3-0 voorsprong.
,,De eerste helft was geweldig’’, concludeerde Marinus Dijkhuizen terecht. ,,Er zat zoveel energie in bij ons en we waren zo dodelijk effectief voor het doel. Alles vloog erin, maar we waren ook scherp in de passing en het doordekken. Soms zie je in een wedstrijd alles terug waar je mee bezig bent en dit was zo’n avond.’’
Na rust gebeurde er aanvankelijk wat minder, maar de toeschouwers hoefden zich ook in het tweede bedrijf bepaald niet te vervelen. Eerst was er na een klein uur spelen een domme rode kaart (na twee keer geel) voor Daan Blij. Eerst voor het wegtrappen van de bal, een moment daarna voor een overtreding. ,,Niet slim’’, vond de aanvaller zelf ook, al voelde hij zich wel ‘een beetje genaaid’ door zijn tegenstander.
Ondanks het ondertal bleef Excelsior scherp en dat resulteerde een kwartier voor tijd in de 4-0 van Lars Veldwijk. FC Eindhoven kon daarna via Torino Hunte iets terugdoen. Jordan Botaka bracht de marge met zijn tweede treffer van de avond weer op vier, maar Nayib Lagouireh bepaalde de eindstand in de slotminuut uit een strafschop op 5-2.
,,We hebben een mooie sprong gemaakt op de ranglijst’’, kon Dijkhuizen na afloop tevreden vaststellen. Excelsior is nu vijfde en staat inmiddels hoger dan stadgenoot Sparta. Een feitje dat telt bij de supporters. Die zagen bovendien hoe Lars Veldwijk zijn doelstelling van twintig treffers heeft bereikt. Nu gaat de topschutter op jacht naar het aantal van 29 treffers dat David Connolly in 2000 maakte voor Excelsior. ,,Een mooie uitdaging’’, zo stelde de aanvaller lachend vast.