Belangrijke 0-3 winst op Heracles in Almelo

18 januari 2015

Excelsior is een belangrijke maand in de Eredivisie prima begonnen met een 0-3 overwinning op concurrent Heracles Almelo. Dit was tevens de eerste uitoverwinning van dit seizoen en de eerste keer dit jaar dat achterin de nul werd gehouden. Volgende week volgt het uitduel tegen rode lantaarn drager FC Dordrecht.

Excelsior begon onrustig aan het belangrijke duel in Almelo. Met Alessandro Damen in plaats van de niet geheel fitte Gino Coutinho en Kevin Vermeulen in plaats van de zieke Rick Kruijs, zagen de Kralingers de thuisploeg met veel balbezit beginnen. Ondanks dat Excelsior op eigen helft werd teruggedrongen, waren er geen grote kansen voor Heracles.
De eerste treffer van de wedstrijd viel na veertien minuten en was voor Excelsior. Daryl van Mieghem, die met zijn snelheid al een aantal keer voor gevaar zorgde, drong het vijandelijke strafschopgebied binnen, legde af op Tom van Weert die schoot en scoorde, 0-1.
,,We hadden het lastig’’, gaf aanvoerder Sander Fischer na afloop toe. ,,We wilden Heracles iets meer het spel laten maken, maar daardoor zakten wij wel heel veel terug. Op een bepaald moment gingen wij iets meer naar voren en kregen zij het lastiger. De eerste uitval van ons was meteen een doelpunt.’’
Heracles hield daarna nog even het meest de bal, maar gaandeweg kreeg Excelsior meer mogelijkheden om te scoren. Tom van Weert en Daryl van Mieghem waren dicht bij de 0-2, maar de grootste kans was voor Ninos Gouriye, die helaas naast schoot op aangeven van Kevin Vermeulen.
Meteen na rust ging Heracles verder met aandringen, maar net als voor rust leverde het overwicht niet heel veel gevaar op. Bel Hassani had een goed schot, maar dat ging langs het doel, en er waren meer afstandsschoten die geen treffer opleverden. Net als in de eerste helft dacht Heracles twee keer recht te hebben op een strafschop, maar Kamphuis kende geen penalty toe aan de thuisploeg.
Twintig minuten voor tijd beslisten oud Heracles spelers Ninos Gouriye en Daryl van Mieghem de wedstrijd namens Excelsior. Een prachtige lange pass van Gouriye op maat belandde bij Van Mieghem, die hem op wonderschone wijze over de doelman lobte, 0-2. Gouriye was kort daarna dicht bij 0-3, maar hij schoot helaas over het doel.
De bevrijdende 0-3 kwam vervolgens van de voet van invaller Carlo de Reuver. Als vervanger van Gouriye stond hij amper veertien seconden in het veld toen hij bij de tweede paal uit de rebound van een schot van Tom van Weert scoorde. De winst in Almelo betekende de eerste uitoverwinning in de Eredivisie sinds 15 mei 2011 (1-4 bij Vitesse) en bovendien de eerste keer dit seizoen dat Excelsior achterin de nul wist te houden.
,,Dit is een uitslag die staat, geen geniepige 0-1, maar een overtuigende 0-3 tegen een concurrent. Dat geeft ons vertrouwen’’, zei Marinus Dijkhuizen. ,,Het probleem is verschoven naar de andere ploegen, maar de komende weken blijven belangrijk. We gaan nu genieten van deze overwinning en vanaf morgen rustig naar de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht toewerken.’’